Wow Air koupil konkurenční Iceland Express

24.10.2012 - Evropa



Islandská nízkonákladová společnost Wow Air k dnešnímu dni převzala kontrolu nad domácí konkurenční low-cost aerolinií Iceland Express. Wow Air ve svém prohlášení ujistila všechny cestující se zakoupenými letenkami Iceland Express, že všechny závazky splní. Wow Air přebírá síť linek, značku a know-how Iceland Express získané za léta provozu. Očekává se, že část pracovníků Iceland Express včetně managementu získá zaměstnání ve Wow Air. Vlastník Iceland Express uvedl jako důvod prodeje pokračující ztráty aerolinie. V loňském roce společnost hospodařila se ztrátou 17 milionů dolarů.

Wow Air - Airbus A320
Wow Air - Airbus A320 (foto: Wow Air)

Wow Air odhalil také své plány pro letní sezónu 2013. Společnost chce létat se čtyřmi letouny Airbus A320 do 15 evropských destinací: Londýna, Kodaně, Paříže, Amsterdamu, Barcelony, Milána, Curychu, Stuttgartu, Düsseldorfu, Berlína, Alicante, Frankfurtu, Vilniusu a Varšavy. Z výčtu je zřejmé, že Wow Air nepočítá s linkou do Prahy, kterou poprvé v letošní letní sezóně provozovala společnost Iceland Express.

Wow Air zahájily pravidelné lety letos 1. června z Reykjaviku do 12 evropských destinací. Lety Wow Air dosud zajišťovala se dvěma Airbusy A320 litevská společnost Avion Express. Většinovým vlastníkem Wow Air je investiční společnost Titan, mazi akcionáři je i bývalý šéf Iceland Express Matthías Imsland. Lety Iceland Express zajišťovaly od roku 2011 Holiday Czech Airlines.

Témata