Východní Afrika očekává boj low costů

16.10.2012 - Afrika



Příznivci nízkonákladových společností se brzy dočkají také ve východní Africe. Kenya Airways obdržela v minulých dnech licenci na 22 linek pro svou novou low cost společnost s hezkým názvem Jambo Jet (zajímavé spojení místního pozdravu s legendárním letadlem). Je tak další z aerolinek, které si zakládají vlastní levnou aerolinku.

A na trhu chtějí být dříve než jejich konkurent, FastJet, za kterým stojí zakladatel společnosti easyJet Stelios Haji-Ioannou.

Jambo Jet by měl létat domácí linky Nairobi - Mombasa, Malindi, Eldoret, Kisumu, ale i na menší letiště jako je Lamu. Tyto menší letiště a vybrané trasy by měly být obsluhovány také letadly typu Embraer 170. Společně s low cost modelem (poplatky za zavazadla, catering aj.), Kenya Airways očekává, že by E170 bude provozně levnější oproti A319 společnosti FastJet a mělo by se to odrazit na cenách letenek. Kromě vnitrostátních letů, získala společnost Jambo Jet práva také na lety do následujících destinací - Juba, Entebbe, Goma, Kisangani, Dar es Salaam, Kilimandžáro, Mwanza, Bujumbura, Kigali, Zanzibar, Antananarivo, Hargeisa. Takže slušná dávka zajímavých destinací.

A co chystá FastJet? ("klíčová slova" - low cost, point-to-point, no frills all jet airline for Africa). Létat by chtěli začít už v listopadu. První báze bude v Dar es Salaam a první linka pod značkou FastJet by měla směřovat do Nairobi (až 3 lety denně). Nairobi by mělo být další bází společnosti. Postupně chce umístit v Tanzánii 5 letadel, v Keni pak dalších 10. FastJet v podstatě od začátku projektu spolupracoval s firmou Lornho, která provozuje aerolinku Fly540. Ta létá ze 4 bází v Tanzánii, Keni, Angole a Ghaně. V červnu FastJet oznámil akvizici Fly540. Získává tak infrastrukturu, práva, destinace, ale samozřejmě i řadu zákazníků. Už se v médiích objevily zprávy, že v roce 2013 by měl být provoz společnosti FastJet rozšířen také do Ghany. Trochu nejasné je, co bude se současným provozem Fly540 (doplnění - Fly540 Tanzania přerušila dle serveru ch-aviation své lety 13.10. )

Bude určitě zajímavé sledovat další vývoj kolem obou nových leteckých společností. Ale také reakci konkurentů jako například Precison Air, Air Kenya, Jetlink.

Témata