Vizitka: Interjet

22.08.2012 - Latinská Amerika



V dnešní vizitce bychom vám rádi představili mexickou leteckou společnost Interjet. Společnost zahájila provoz na konci roku 2005 a v současné době je druhým největším dopravcem v Mexiku po společnosti Aeromexico (Aeromexico + Aeromexico Connect). Podíl na trhu akceleroval po krachu společnosti Mexicana v roce 2010. Dalšími konkurenty jsou společnosti Volaris a VivaAerobus.

Interjet je brán jako nízkonákladová společnost, ale zaměřuje se i na business klientelu. Navíc má většinu základních služeb (zavazadla, výběr sedadla) v ceně letenky. Aktuálně operuje flotilu 150-ti místných letadel Airbus 320 (35 letadel), ale na začátku příštího roku zařadí do provozu také 93 místný Suchoj 100, který chce nasadit na vnitrostátních a regionálních letech (Interjet vytipoval až 80 city pairs, na které by mohl toto letadlo nasadit). Interjet bude jedním z prvních větších operátorů ruského letadla Suchoj 100, v současné době jich má objednáno 20. Věří jim i po havárii letadla Suchoj během předváděcího letu v Indonésii (odkaz na zajímavý článek, kde šéf Interjetu vysvětluje proč si vybrali Suchoj a co od něj očekávají).

Hlavními body sítě jsou Toluca (cca 70-80 km od Mexico City) a Mexico City International Airport, síť dále zahrnuje 23 mexických destinací (viz. mapka). Interjet létá také do Guatemaly (Guatemala City), Kostariky (San José) a na Kubu (Havana). Společnost by ráda rozšířila provoz i do více destinací v rámci Střední Ameriky.

V roce 2011 zahájil Interjet lety do USA, létá do San Antonia a Miami a od 2.8.2012 jako první budget airline na lince Mexico City - New York JFK (linka je brána jako "dočasná", pokud by se Mexicana vrátila do hry, o což se stále snaží, tak by Interjet musel vrátit sloty. Interjet zase věří, že návrat Mexicany je nepravděpodobný). Minulý týden pak Interjet požádal o povolení létat do dalších destinací v USA - chtěli by létat z Orange County (John Wayne International Airport) do Mexico City, San Jose del Cabo a Guadalajary a z Tolucy do Las Vegas, Houstonu a Chicaga.

Na mezinárodních letech nás zaujala povolená váha odbavených zavazadel 2x 25 kg, na vnitrostátních letech je to 25 kg. Výběr sedadla v letedle je také bez poplatku. Neobvyklý je frequent flyer program Club Interjet. Za každý koupený a proletěný let získávají členové 10% zpět z ceny bez tax na elektronickou peněženku, kterou mohou použít k platbě dalších rezervací (další Interjet výhody).

Témata