Piloti Air France požádali cestující o hotovost na palivo

17.08.2012 - Evropa



Do nepříjemné situace se dostala ve středu večer posádka a cestující letounu Air France letící na pravidelné lince z Paříže do Bejrútu. Kvůli nepokojům v blízkosti letiště nemohl Boeing 777 na lince AF562 přistát v libanonském hlavním městě. Stroj se 174 cestujícími a 11 členy posádky na palubě byl odkloněn do jordánského Ammánu, nicméně kapitán si uvědomil, že nemá dostatek paliva a požádal o nouzové přistání v Sýrii. Zde letoun bezpečně přistál na mezinárodním letišti v Damašku, jež je pod silnou ochranou vládních vojsk prezidenta Bašára Asada.

Posádka chtěla doplnit palivo pro další let, ale syrská strana odmítla platbu platební kartou Air France, pravděpodobně z obavy, že by kvůli mezinárodním sankcím vůči Sýrii částka nakonec nemusela být proplacena, a trvala na platbě v hotovosti. Posádka proto požádala cestující, zda by nesložili peníze na nákup paliva pro let na nejbližší bezpečné letiště. Poté, co cestující začali ve svých peněženkách a kabelkách přepočítávat bankovky, posádka oznámila, že se společnosti podařilo najít cestu, jak palivo syrské straně uhradit. Letoun po dvou hodinách odstartoval z Damašku a přistál ve čtvrtek v 01.20 na letišti Larnace. Cestující byli poté ubytováni v hotelích ve městě a v průběhu čtvrtečního odpoledne je společnost nakonec přepravila do cílové destinace, libanonského Bejrútu.

Informace o nebvykle situaci letounu Air France v Damašku zaujala dnes média na celém světě. Tisková mluvčí Air France agentuře AFP potvrdila, že posádka cestující preventivně požádala o peníze v hotovosti. Společnost již neupřesnila, kolik nákup paliva stál a jak nakonec úhradu provedla. Jedna z cestujících později uvedla, že by se pasažérům letu v případě nutnosti podařilo dát dohromady částku 17 000 eur.

Témata