Ryanair chce opět převzít Aer Lingus

20.06.2012 - Evropa



Nízkonákladová aerolinie Ryanair se potřetí pokouší převzít svého domacího konkurenta Aer Lingus. Společnost oznámila nabídku 1,30 euro za jednu akcii Aer Lingus, což bylo o 38 procent více než aktuální cena na akciovém trhu. Celková hodnota Aer Lingus by tak dosáhla 694 milionů euro. V reakci na nabídku během dnešního obchodování akcie Aer Lingus zpevnily o 18 procent na 1,10 euro.

Ryanair má dlouhodobý zájem o převzetí irské Aer Lingus. Když se v roce 2006 pokusil společnost převzít, Evropská komise však spojení neodsouhlasila s tím, že by ohrozilo konkurenční prostředí v irské letecké dopravě. Ryanair v současnosti drží 29,82 procent akcií Aer Lingus a je tak největším akcionářem. Přesto se mu nedaří zásadním způsobem ovlivnit strategii této aerolinie. V případě získání státního 25-ti procentního podílu by se Ryanair stal většinovým akcionářem Aer Lingus. Zajímavou informací rovněž je, že Etihad Airways minulý měsíc koupily 3 procenta akcií Aer Lingus.

Šéf Ryanairu Michael O'Leary nastínil další možnou budoucnost Aer Lingus. Obě společnosti by fungovaly jako dvě různé aerolinie v rámci jedné skupiny. Aer Lingus by se v rámci evropských linek mohl zaměřit na lety na velká letiště, které Ryanair běžně neoperuje. Podle O'Learyho by převzetím vznikla silná irská letecká skupina, která by byla schopna konkurovat největším evropským skupinám, jako jsou Air France-KLM, Lufthansa Group nebo IAG. Aer Lingus by čekal silný nárůst počtu cestujících ze současných 4,5 až na 14 milionů ročně.

Irská vláda při jednání s veřiteli přislíbila, že prodá státní podíly ve firmách, pokud se objeví zajímavá nabídka. Oslovení analytici se však vesměs vyjadřují skepticky, že by případné spojení obou aerolinií bylo schváleno regulačními úřady. Proti spojení se v minulosti vyjadřovaly také spotřebitelské organizace. Samotný Ryanair by případným převzetím významně posílil své postavení a prestiž. Poprvé v Evropě by nízkonákladová aerolinie převzala tradičního velkého leteckého dopravce.

Témata