Letiště v Budapešti uzavřelo Terminál 1

02.06.2012 - Evropa



V noci z 29. na 30 května byl na budapešťském mezinárodním letišti uzavřen Terminál 1. Veškerá přeprava byla přesunuta z Terminálu 1 do Terminálu 2A, který odbavuje odlety do zemí Schengenu, a Terminálu 2B, jež odbavuje všechny ostatní lety. Posledním odlétajícím letem z Terminálu 1 byla pravidelná linka Germanwings do Stuttgartu, která odstartovala ve 21:33. Úplně posledním odbaveným letem pak byl let Wizz Air, který přistál ve 23:48 na lince z Říma.

Letiště Budapešť - Terminál 1 - poslední odlet Germanwings
Posledním odletem z Terminalu 1 byl let společnosti Germanwings
(foto: Budapest Airport)

Hlavním důvodem uzavření Terminálu 1 je pokles odbavených cestujících po krachu maďarského dopravce Malév. 3. únor 2012, kdy došlo k zastavení letů Malévu, je označován maďarským tiskem za černý den maďarského letectví. Během jediného dne přišlo mezinárodní letiště v Budapešti prakticky o všechny tranzitní cestující. Malév byl díky cenově zajímavým nabídkám oblíbeným dopravcem zejména pro lety do jihovýchodní Evropy a východního Středomoří, kdy cestující z dalších zemí tranzitovali právě v Budapešti. Přestože na první pohled byla řada linek Malévu nahrazena nízkonákladovými aeroliniemi, ale i dalšími síťovými dopravci, ztráty jsou především pro provozovatele letiště v Budapešti vysoké. Vedle tranzitních cestujících přišlo letiště o příjmy z přistávacích poplatků, nájmů prostor i další přijmy. Vedle toho krach Malévu výrazně snížil regionální význam letiště v Budapešti. Řadu linek se nepodařilo dosud obnovit, jedná se zejména o regulované linky do zemí jako je Rusko, Turecko či na Blízký východ.

Letiště Budapešť - Terminál 1
Posledním odletem z Terminalu 1 na letišti v Budapešti
(foto: Budapest Airport)

Uzavření Terminálu 1 má být podle prohlášení letiště jen dočasné a terminál bude průběžně udržován, aby v případě nárůstu přepravy mohl být znovuotevřen. Podle odhadů by mohl být jeho provoz obnoven zhruba za pět let. V loňském roce odbavilo letiště v Budapešti celkem 8,9 milionů cestujících a zaznamenalo okolo 110 tisíc pohybů. Letos letiště předběžně očekává pokles počtu odbavených cestujících až o 13 procent, což by znamenalo o 1,5 milionu pasažerů méně.

Letiště Budapešť - Terminál 1 - hala
Interiér Terminalu 1 na letišti v Budapešti (foto: Budapest Airport)

Témata