Cimber Sterling vyhlásily bankrot

03.05.2012 - Evropa



Dozorčí rada dánské společnosti Cimber Sterling se rozhodla vyhlásit bankrot. Stalo se tak po rozhodnutí vlastníků dále již finančně nepodporovat ztrátový provoz aerolinie. Společnost oznámila, že již předala oznámení o bankrotu místně příslušnému soudu v Sonderborgu. Společnost se potýkala s vysokými cenami leteckého paliva a konkurencí nízkonákladových aerolinií. Ta se ještě vyostřila letos v březnu po otevření základny Ryanair v Billundu. Cimber Sterling zastavily dnes všechny své lety a webové stránky společnosti obsahují jen informaci o bankrotu.

Podle tiskového prohlášení Cimber Sterling management navrhne soudu provedení restrukturalizace. V jejím rámci by měl být obnoven provoz alespoň se čtyřmi letouny, jež létají regionální linky pro SAS. Management chce rovněž prověřit ve spolupráci se správcem možnosti provozu dalších letounů, tak aby byla firma zajímavá pro případný prodej.

Cimber Sterling v dubnu oznámily restrukturalizaci a změnu své strategie. Na podzim mělo dojít k zastavení letů do destinací v oblasti Středozemního moře a společnost se chtěla zaměřit na vnitrostátní lety v Dánsku a Švédsku a mezinárodní regionální přepravu ve Skandinávii. V rámci změny strategie společnost plánovala vyřadit ze své flotily letouny Boeing 737-700 a ponechat si ve flotile jen stroje ATR a Bombardier CRJ a vrátit se tak v podstatě ke kořenům původních Cimber Air.

Cimber Sterling - Boeing 737-700
Boeing 737-700 dánské společnosti CimberSterling (foto: Scott Wright)

Vloni v srpnu získala 70,8 procent akcií Cimber Sterling kyperská společnost Manswell Enterprices kontrolována ukrajinským podnikatelem Igorem Kolomojským, když do koupě nově vydaných akcií investovala 165 milionů dánských korun. V rámci tohoto převzetí byla plánována úzká spolupráce se švédskými společnostmi Skyways a City Airline, ve kterých Kolomojský drží rovněž podíly.

Letouny Cimber Air a později Cimber Sterling se pravidelně objevovaly na ruzyňském letišti od podzimu 2007, kdy společnost otevřela linku z Kodaně. V roce 2009 došlo k navýšení provozu až na tři lety denně. Cimber Sterling rovněž v minulosti provozovaly do Prahy pravidelnou linku z Billundu.

Témata