Lufthansa zvažuje vytvoření nové low-cost aerolinie

27.04.2012 - Evropa



Německá Lufthansa zvažuje vytvoření nového nízkonákladového dopravce, který je zatím označován jako „Direct 4 you“. Informaci přinesl německý bulvární deník Bild, který se odvolává na interní dokumenty firmy. Podle vyjádření Lufthansy je tento projekt zatím ve stádiu úvah a zatím nepadlo žádné definitivní rozhodnutí. Podle serveru Spiegel Online mluvčí Lufthansy potvrdil, že zaměstnanci společnosti byli informováni interním sdělením o chystaných změnách s cílem snížit náklady a zvýšit příjmy. Projekt „Direct 4 you“ však nebyl ve sdělení výslovně zmíněn.

Podle Bildu by do nového dopravce měla být převedena řada evropských linek Lufthansy a to již k 1. lednu 2013, kdy by nová společnost měla zahájit činnost. Do roku 2015 by mělo být do flotily „direkt 4 you“ převedeno 80 – 90 letadel, všechny letouny typů Airbus A319, Airbus A320 a Airbus A321. Nová aerolinie by pak zajišťovala většinu evropských linek Lufthansy mimo letů z hlavních základen Frankfurtu a Mnichova. Podle Bildu by se změny měly dotknout i společností Germanwings a Eurowings, u kterých se předpokládá sloučení. Tento týden však byla dementována informace Süddeutsch Zeitung, že by značka Germanwings měla zmizet z trhu. Informace Bildu o projektu nové nízkonákladové aerolinie jsou dnes hojně citovány německým tiskem.

Přestože celý projekt je ve stádiu studie, je zcela zřejmé, že i Lufthansa hledá cestu, jak se vyrovnat s vysokými cenami leteckého paliva a neustále rostoucím podílem nízkonákladových aerolinií na evropském kontinentu. Na dálkových linkách je to pak zvyšující se konkurence asijských leteckých společností, zejména těch z oblasti Perského zálivu. Podle deníku Die Welt není plán na vytvoření nové nízkonákladové aerolinie žádným překvapením. Největší zisky přinášejí Lufthanse podle Weltu dálkové lety startující z Frankfurtu a Mnichova, naopak evropské linky z jiných měst jsou často ztrátové.

Jak upozornil server Spiegel Online, vytvoření nové aerolinie by nebylo dobrou zprávou pro zaměstnance. Vedení by tak mohlo obejít dohody uzavřené s odbory a v nové společnosti nabídnout pracovníkům nižší platy než nyní a dosáhnout tak úspor. Tento týden německý tisk informoval o úsporném plánu Lufthansy, který předpokládá propuštění až 3000 administraticních pracovníků, z toho polovinu na hlavní základně ve Frankfurtu nad Mohanem. Lufthansa plánuje do roku 2015 snížit náklady v porovnání s rokem 2011 až o 1,5 miliardy eur. Z tohoto důvodu společnost prochází úspornou fází, nedávno bylo například rozhodnuto o zmrazení dalšího rozšiřování flotily či o zrušení první třídy na některých linkách.

Témata