Malév zastavil všechny lety

03.02.2012 - Evropa



Maďarské aerolinie Malév dnes ráno oznámily, že od 6:00 zastavují všechny lety. Vyvrcholila tak dlouhodobě špatná finanční situace společnosti. Podle prohlášení společnosti zveřejněného na homepage webu Malev.com rozhodlo o zastavení provozu představenstvo společnosti. Generální ředitel Malévu Limburger Lóránt dále uvedl, že partneři ztratili svou důvěru na základě informací publikovaných v posledních dnech a začali požadovat platby za své služby předem. To urychlilo odliv hotovosti tak, že situace se stala neudržitelnou. Vzhledem k nedostatku hotovosti společnost nebyla schopna zajistit další provoz.

Maďarský premiér Viktor Orbán uvedl, že rozhodnutí o zastavení letů Malévu předcházela aktuální situace na letech z Tel Avivu a Dublinu. Leasingová společnost jako majitel letadel neumožnila kvůli nesplaceným dluhům jejich odlet na pravidelné lince. Poslední let Malévu přistál před 10. hodinou dopoledne na letišti v Budapešti. Podle zpráv agentur uvázlo kvůli zastavení letů dnes na letištích okolo 7 tisíc cestujících, přičemž polovina na letišti v Budapešti. Cestující postižení zastavením letů mohou získat informace o dalším postupu na telefonním čísle +36 1 802 11 11. Řada leteckých společností zareagovala a operativně nasadila na své lety do Budapešti letouny s větší kapacitou.

Společnost Malév se potýkala s problémy dlouhá léta. Maďarský stát se několikrát pokusil společnost zprivatizovat, vždy však neúspěšně. Pokud se v privatizačním procesu podařilo najít zájemce, stát po čase podíl ve společnosti získal zpět. Naposledy se tak stalo v roce 2010, kdy stát odkoupil 95 procentní podíl od ruské společnosti AirBridge. 7. ledna vydala Evropská komise rozhodnutí, že finanční pomoc státu, která byla poskytnutá v letech 2007-10 byla nelegální a společnost jí musí vrátit. Stát poskytl aerolinii několik úverů, ručil za další úvěry, umožnil odklad splatnosti daně a sociálního pojištění apod. Částka, kterou má Malév vrátit se pohybuje v řádu desítek milionů eur. Minulý týden získala společnost ochranu před věřiteli a tento týden byl jmenován konkursní správce.

Malév byl největším leteckým dopravcem na letišti v Budapešti. Podle serveru Anna.aero přesahoval aktuální podíl Malévu na pravidelné přepravě letiště 42 procent. Společnost létala v současném zimním období do 43 destinací, pro letní sezónu 2012 se plánoval nárůst na 54 destinací. Společnost provozovala 22 letadel – 18 strojů Boeing 737NG a 4 Bombardier Dash 8 Q400. Malév svými linkami tradičně velmi dobře pokrýval region jihovýchodní Evropy, přičemž na řadě těchto linek neměl konkurenci. U českých cestujících byl Malév oblíben zejména díky výhodným cenovým nabídkám letenek do jihovýchodní Evropy, východního Středomoří a na Blízký východ. Podle současného letového řádu létal Malév do Prahy v pracovních dnech dvakrát denně, o víkendu nabízel jeden let denně.

Témata