Španělský Spanair zastavil lety

28.01.2012 - Evropa



Španělská letecká společnost Spanair včera večer zastavila všechny své lety. Stalo se tak poté, co neúspěchem skončilo jednání s Qatar Airways o možném kapitálovém vstupu do společnosti. Katarský dopravce v prosinci oznámil, že je ochoten převzít 49ti procentní podíl ve španělské aerolinii za 116 milionů eur. Ještě v závěru loňského roku se zdálo, že k dohodě dojde a Qatar Airways do Spanair skutečně vstoupí. Bližší podrobnosti, co vedlo k odchodu blízkovýchodních investorů z jednání, nebyly zveřejněny.

Krátce po krachu rozhovorů oznámila katalánská vláda, že již dále nemůže Spanair podporovat vzhledem k současné špatné ekonomické situaci. Katalánská vláda poskytla v posledních dvou letech různými cestami Spanair pomoc v řádu desítek milionů eur. Vedle garancí za úvěry se jednalo především o investice společností, které byly akcionáři Spanairu a zároveň byly kontrolovány vládou Katalánska či v nich měla vláda alespoň menšinový podíl. Proti podpoře z veřejných rozpočtů protestovaly zejména nízkonákladové aerolinie Ryanair a Vueling. Vloni v listopadu vyzvala ELFFA (Evropská asociace nízkonákladových aerolinií) Evropskou komisi, aby se zabývala případem Spanair.

Obě dnešní události, krach jednání s Qatar Airways a prohlášení katalánské vlády, vedly vedení Spanair k rozhodnutí zastavit všechny lety. Společnost začala v průběhu odpoledne rušit odlety ze základny v Barceloně a ve vzduchu tak zůstávaly jen lety do vzdálenějších destinací, které odletěly dříve a zpět se vracely až večer. Ještě dříve okolo 20. hodiny zmizely z internetu webové stránky Spanair a byly nahrazeny telefonním číslem na call centrum a stručnou informací pro cestující, kteří mají letenky na následující dny a týdny. Podle informace provozovatele španělských letišť AENA ukončí Spanair provoz dnes 02:00. Očekává se, že společnost v nejbližších dnech zamíří do konkursního řízení.

Mezi radami pro cestující na adrese svých webových stránek Spanair rovněž informuje, že se dohodl se společnostmi Vueling, Iberia a Air Europa na zvláštním tarifu pro cestující, kteří měli letenky na příští tři dny. Postižení cestující mohou letět s těmito aeroliniemi na vnitrostátních linkách za 60 eur, na Kanárské ostrovy za 90 eur a mezinárodních spojích za 100 eur.

Letecká společnost Spanair byla založena v roce 1986 jako společný podnik SAS Scandinavian Airways a španělského touroperátora Teinver. Zprvu se aerolinie zaměřovala pouze na charterové lety mezi španělskými prázdninovými letovisky a západní Evropou. Od začátku 90. let začala také s provozováním letecké dopravy, nejprve na vnitrostátních linkách, které později doplnily i mezistátní pravidelné linky. Koncem 90. let začala společnost létat do USA a destinací v Latinském Americe. Ekonomické problémy Spanair odstartovaly události z 11. září 2001. Společnost ukončila dálkové lety a zaměřila se na vnitrostátní linky a spojení do vybraných evropských destinací.

Skandinávské aerolinie SAS v roce 2007 oznámily záměr prodat svůj 94 procentní podíl ve Spanair. Kvůli změnám podmínek, finančním problémům zájemců a změně podmínek na trhu se proces prodeje akcií zkomplikoval a byl dovršen až v lednu 2009, kdy společnost za symbolickou cenu jednoho eura převzalo konsorcium katalánské vlády, města Barcelony a soukromých investorů. Mezitím došlo v srpnu 2008 k tragické havárii letounu MD-82 na letišti v Madridu. Katastrofa si vyžádala celkem 154 lidských životů a značně poškodila jméno aerolinie. Podíl španělské strany se po převzetí postupně dále zvyšoval na úkor SAS, takže skandinávský dopravce nyní držel ve společnosti podíl necelých 11 procent.

Témata