Trans States objednaly letouny od Mitsubishi

09.02.2011 - USA & Kanada



Japonský výrobce letadel Mitsubishi Aircraft získal důležitou objednávku na nový regionální letoun Mitsubishi Regional Jet (MRJ). Americký Trans States Holdings podepsal finální objednávku na 50 letadel MRJ-90 a na dalších 50 kusů si zajistil opci. Kontrakt byl uzavřen již 27. prosince, nicméně společnost Mitsubishi podepsání smlouvy oznámila až začátkem února. Dodávka objednaných letadel má být zahájena v roce 2014. Zároveň Trans States Holding uzavřely dohodu s Pratt&Whitney o dodávce stovky motorů PW1200G pro letouny MRJ. Na dalších sto kusů motorů má společnost podle dohody opci. Součástí Trans States Holdings jsou letecké společnosti Trans States Airlines, GoJet Airlines a Compass Airlines.

Trans States Holdings - Mitsubishi Regional Jet (foto: Mitsubishi Aircraft)

Trans States Holdings jsou v pořadí druhou společností, která letouny MRJ objednala a prvním zákazníkem mimo Japonsko. Jako první objednala letouny MRJ v roce 2008 japonská ANA, jež uzavřela kontrakt na dodávku 15 letadel MRJ-90 a na dalších 10 kusů má opci. První let MRJ se má uskutečnit v 2. čtvrtletí příštího roku. Oproti původním plánům se jedná o zpoždění o půl roku způsobeném konstrukčními změnami. Výrobce ustoupil od širšího použití karbonových vláken, zvětšil šířku trupu a větší je i prostor pro náklad. Podíl karbonových vláken na konstrukci letounu má činit jen 10-15 oproti původně plánovaným 70 procentům. Nově výrobce vedle varianty MRJ-70 pro 78 cestujících a MRJ-90 pro 92 cestujících zvažuje i prodlouženou verzi pro 100 cestujících.

Hideo Egawa, prezident Mitsubishi Aircraft (uprostřed), spolu s Gerry Wigmorem (vlevo) a Richardem Leachem (vpravo) z Trans States Holdings (Foto: Mitsubishi Aircraft)

Témata