Ryanair otevře první základnu ve východní Evropě

10.02.2010 - Evropa



Největší evropská nízkonákladová společnost Ryanair dnes oznámila otevření první základny v zemích bývalé východní Evropy. V pořadí již 40. základna společnosti bude v litevském Kaunasu. Od začátku května zde bude Ryanair bázovat dva Boeingy 737-800, se kterými bude létat do 18 destinací. V současnosti společnost provozuje do Kaunasu z jiných základen sedm linek a zahájení letů na dalších dvou oznámila již dříve. S otevřením základny získá Kaunas nově pravidelné spojení s Berlínem/Schönefeld, Düsseldorfem/Weeze, Edinburghem, Gironou, Londýnem/Gatwick, Milánem/Bergamo, Oslo/Rygge, Paříží/Charleroi a Tampere. Ryanair tak bude operovat každý týden z Kaunasu přes 120 letů. Díky nové základně vznikne v Kaunasu přibližně tisícovka nových pracovních míst, samotný Ryanair plánuje zaměstnat 150 pracovníků.

Ryanair

Kaunas, který se nachází necelých 100 kilometru severozápadně od hlavního města Vilniusu, je druhým největším litevským městem (360 tis. obyvatel). Ryanair zahájil lety do Kaunasu v září 2005, když otevřel linku z londýnského letiště Stansted, o rok později přidal spojení do Dublinu. V roce 2007, kdy byl zahájen provoz do Shannonu a Glasgow, se expanze Ryanairu v Kaunasu zrychlila a počet provozovaných linek se zvýšil až na loňských sedm. Jaký dopad bude mít vytvoření základny pro letiště v Kaunasu ukazují plány Ryanairu, který počítá, že v prvním roce existence základny přepraví na linkách z/do Kaunasu okolo 800 tis. cestujících. Přitom za celý loňský rok letiště odbavilo celkem 456 tisíc cestujících. Letiště v Kaunasu bylo již dříve ekonomicky závislé na Ryanairu a otevření základny tuto závislost jen prohlubuje. Určitý čas až do loňského května, kdy Air Baltic otevřel linku do Rigy (2x denně), byl Ryanair jedinou leteckou společností, která na letiště v Kaunasu létala.

To, že první základna Ryanairu ve východní Evropě bude v litevském Kaunasu, je poměrně překvapivé. O to zajímavější je vyjádření zástupců společnosti, že vedou jednání se čtyřmi dalšími letišti ve střední Evropě o možném zřízení základny.

Foto: Kaunas Airport

Témata