Altenburg zaznamenal mírný růst

09.02.2010 - Evropa



Zástupci německého letiště Altenburg, které se nachází jižně od Lipska, zveřejnili přepravní výsledky za rok 2009. Letiště v loňském roce odbavilo celkem 140 765 cestujících, což bylo o 1,9 procenta více než v předchozím roce. Jedinou leteckou společností, která na letiště dlouhodobě létá, je Ryanair. Vedle tradiční linky do Londýna/Stansted tato společnost v loňském roce nabídla sezónní spojení do Girony a Edinburghu. V letošním roce Ryanair spojení do skotského Edinburghu nebude provozovat, ale nově spojí od konce března dvakrát týdně Altenburg s Alicante na jihu Španělska. V letošním roce plánuje letiště odbavit celkem 165 tisíc, což by představovalo růst ve výši okolo 17 procent.

Letiště Altenburg

Přestože přepravní statistiky jsou pozitivní, letiště je dlouhodobě ztrátové a podle všeho se nyní rozhoduje o jeho další budoucnosti. Vše odstartovalo nedávné rozhodnutí zemské vlády Durýnska dále nedotovat provoz letiště. Podle vyjádření durýnského ministra dopravy Christiana Cariuse pro Sächsische Zeitung nesplnilo letiště podmínku finanční dotace, kterou bylo přílákání nových turistů do Durýnska. Po rozhodnutí zemské vlády chce prodat svůj podíl ve spolenosti provozující letiště také region Altenburg. Samotné město svůj původní záměr prodat podíl nakonec změnilo.

Na stránkách místního tisku probíhá diskuse o přínosech letiště Altenburg pro Durýnsko. Názory se velmi různí. Podle ministra Cariuse orientace letiště na nízkonákladové lety nepřináší žádné výhody pro spolkovou zemi. Objevují se dokonce názory, že letiště nemá žádnou budoucnost vzhledem k blízkosti letišť v Lipsku, Erfurtu a Drážďanech a že dotace, které do letiště plynou by se daly využít na jiné projekty, které by měly větší přínos. Ozývají se ale hlasy poukazující, že díky letišti se zvýšil počet turistů v Durýnsku z Velké Británie.

Letiště Altenburg

Přestože počet cestujících i v době krize mírně roste, je jasné, že letiště nenaplnilo původní očekávání, že bude křižovatkou nízkonákladových linek. Veškeré pokusy letiště získat další pravidelné dopravce zatím vždy ztroskotaly. Letiště je tak zcela závislé na Ryanairu, což je podle mnohých problematický bod. V letošním roce se mluví o příspěvku pro společnost ve výši 700 tis. eur, přičemž letiště potřebuje celkově dotaci 1,5 mil. eur. Pro budoucí přežití letiště bude patrně rozhodující, jestli se podaří najít nového investora a získat další letecké linky.

Foto: Flughafen Altenburg-Nobitz

Témata