Novinky zimního letového řádu KLM

18.10.2009 - Evropa



KLM - Royal Dutch AirlinesNový letový řád KLM – Royal Dutch Airlines pro zimní sezónu 2009/2010 je vzhledem k současné situaci v letecké dopravě charakteristický především nižší nabízenou kapacitou. Aerolinie se však i nadále snaží zachovat konektivitu a počet stávajících destinací bude i nadále v maximální míře zachován. V porovnání s rokem 2008 nabídne skupina Air France-KLM o dvě procenta méně využitelných osobokilometrů. V porovnání s posledním „bezproblémovým“ rokem 2007 to pak bude o plných 3,6 procenta méně. V případě řady destinací tak dojde k nasazení menších letounů nebo snížení frekvence letů. Nejvíce jsou postihnuty krátké a střední tratě. Objem dálkové dopravy však zůstává víceméně stabilní i přes silný tlak na výši výnosů.

V rámci Evropy nedojde ke značným změnám. Liverpool bude nadále obsluhován třikrát denně, zatímco lety do Rigy a Tallinu zůstanou i nadále zastaveny. V rámci Asie dojde k mírnému meziročnímu navýšení kapacity na linkách do Singapuru, Kuala Lumpur a Jakarty. Na linky do těchto destinací budou ve vybraných dnech nasazovány nově dodávané Boeingy 777. K několika málo destinacím, kde dojde k rozšíření provozu, se zařadil také Teherán. Do íranské metropole budou KLM létat šestkrát týdně letouny Airbus 330-200. Expanze letů je plánována také v případě Tripolisu. Po obdržení příslušných povolení plánují aerolinie tuto severoafrickou destinaci obsluhovat svými letouny Boeing 737 denně.

KLM dále oznámily, že se po více než 12 letech přestávky vracejí na linku Amsterdam – Denpasar. Ostrov Bali, který je oblíbenou destinací turistů i přes stále komplikovanou bezpečnostní situaci, bude nalétáván třikrát týdně se stroji Boeing 777-300ER pro 425 cestujících. Nová destinace bude fungovat jako prodloužení linky do Singapuru s odletovými dny z Amsterdamu vždy v úterý, pátek a neděli. Počet frekvencí mezi Nizozemskem a Indonésií se tak zvýší na deset letů týdně.

Témata