Qatar expandují v Evropě, nové destinace stále utajeny

28.07.2009 - Asie & Austrálie



Qatar Airways přišly s dlouho očekávanými zprávami o expanzi linek do Evropy. Aerolinie však stále neoznámily dvě plánované zcela nové destinace. Mezi kandidáty na nové cíle přitom podle některých zdrojů figuruje i Praha. Ve svém prohlášení společnost jasně uvedla, že stále počítá s otevřením linek do Sydney a dvou evropských měst, ale zahájení provozu by podle současného vývoje mohlo nastat až v roce 2010. Qatar Airways jsou jednou z mála společností, která i přes negativní vývoj poptávky po letecké dopravě pokračuje v navyšování nabízených kapacit. Kromě Evropy a Austrálie aerolinie posílí tento rok také lety do Indie.

Mezi evropská města, u nichž dojde k nárůstu nabízené kapacity, patří Madrid, Paříž, Stockholm a Athény. Linka do španělské metropole, obsluhované letadly Airbus 330-200, bude od 2. prosince v provozu denně místo současných čtyř letů týdně. V případě Paříže bylo již dříve zveřejněno, že zde budou letadla Qatar Airways přistávat dvakrát denně namísto současných 14 letů týdně. V Paříži v současnosti přistává mix letadel Airbus 330-300 a Airbus 340-600. U letů do Stockholmu dojde pouze k mírnému navýšení o jednu frekvenci týdně. Naopak poměrně razantně bude rozšířen letový řád do řeckých Athén, kam budou od března příštího roku vypravovány již dva lety denně.

Právě Athény v poslední době zažívají doslova příliv nových arabských dopravců. Kromě na trhu již dobře etablovaných Emirates a expandujících Qatar Airways sem v poslední době zavedly linky také Etihad Airways a Air Arabia. Jedním z důvodů je i velmi početná menšina žijící v Austrálii. Právě na ni při své expanzi částečně spoléhají i Qatar Airways, které v prosinci otevřou linku do Melbourne brzy následovanou spojem do Sydney.

Témata