Airbus 330 Air France zmizel nad Atlantikem

01.06.2009 - Evropa



Dvoumotorový Airbus A330-200 (F-GZCP) společnosti Air France letící na pravidelné lince AF447 z Rio de Janeira do Paříže dnes ráno zmizel nad Atlantikem. Stroj odletěl z mezinárodního letiště Galeao v Rio de Janeiru o nedělní půlnoci, přistání na pařížském letišti Charlese de Gaulla bylo naplánováno na 11:10. Okolo 3:30 našeho času letoun zmizel z obrazovek radarů, když prolétal u ostrova Fernando de Noronha, který je vzdálen přibližně 360 km od brazilského pobřeží. Podle Air France letoun vlétl do oblasti silných bouří a turbulencí. Ve 4:14 airbus vyslal automatický signál, že na palubě došlo k elektrickému zkratu. Podle agentur pilotovala letoun zkušená posádka, kapitán měl nalétáno 11 tis. hodin, z toho 1700 na typu A330/A340. Další piloti měli nalétáno 6 tis. a 3 tis. hodin.

Na palubě bylo 216 cestujících a 12 členů posádky, z toho bylo 126 mužů, 82 žen a 8 dětí. Letadlem letěli zejména Francouzi (61) a Brazilci (58), dále byli na palubě Němci (26), Itálové (9), Číňané (9) a řada dalších národností. Podle tiskové prohlášení Air France letadlem cestovali i tři Slováci, na palubě nebyl žádný občan České republiky. Podle francouzského prezidenta Nikolase Sarkozyho, který se v Paříži setkal s příbuznými cestujících, je velmi malá naděje, že by někdo nehodu přežil. Na letišti Charlese de Gaulla po celé odpoledne pracovaly speciální týmy psychologů a vyškolených pracovníků Air France s cílem poskytnout pomoc příbuzným a dalším blízkým osobám tragicky zahynuvších cestujících a posádky letadla. Jedná se o nejtragičtější katastrofu v historii letecké společnosti Air France.

Zatím není jasné, kde se nachází místo nehody. Po letounu pátrá brazilské, francouzské a španělské letectvo. Francie požádala o pomoc při pátrání po letounu také USA, které poskytly své satelity. Francouzský úřad pro vyšetřování leteckých nehod BEA již sestavil tým, který bude pátrat po příčinách havárie.

Témata