Letní letový řád Air France pro rok 2009

20.03.2009 - Evropa



Air France zveřejnily detaily týkající se letního letového řádu, který vstoupí v platnost 29. března. Vzhledem ke klesající poptávce po letecké dopravě se společnost rozhodla přizpůsobit se situaci a snížit nabízené kapacity téměř u všech regionů, kde její letadla přistávají. S největší redukcí se počítá na linkách do Severní Ameriky a na Dálný Východ. Kapacita vyjádřená v nabízených osobokilometrech klesne o 3,4 procenta rovnoměrně na dálkových i krátkých tratích.

Ke snížení kapacity letů do USA dojde v podobě nasazování menších typů letadel nebo snížením počtu letů. Například v případě New Yorku se počet letů z Paříže sníží na 42, v Houstonu budou letadla přistávat dvanáctkrát týdně místo dosavadních dvou letů denně. Všechny linky budou v obou případech provozovány letadly Air France v rámci joint-venture s Delta Air Lines. Obě společnosti stále počítají s otevřením linky Pittsburgh – Paříž, nicméně oproti původnímu plánu byla z letního letového řádu vypuštěna plánovaná linka Raleigh/Durham – Paříž. Nový spoj budou zajišťovat Delta Air Lines letadly Boeing 757-200ER.

Pozitivně se bude na druhé straně vyvíjet letový program do oblasti Středního Východu a Afriky. Oba regiony jsou poklesem poptávky zasaženy nejméně. Do Bejrútu povede od 29. března již druhá linka s frekvencí čtyři lety týdně. Více letů bude operováno také na ostrov Reúnion. V případě přehodnocení situace letecké dopravy v Angole a odebráním společnosti TAAG z černé listiny dojde k rozšíření nabídky letů do Luandy právě ve spolupráci s těmito aeroliniemi. Nově budou denně nalétávána města Port Harcourt, Brazzaville, Niamey a Ougadougou. Kapacita linky do Lagosu vzroste vzhledem k nasazení většího letounu.

Z krátkých a středních linek budou redukcí provozu nejvíce postihnuty francouzské domácí linky, kde dojde k poklesu osobokilometrů o 6,4 procenta. Jednat se bude především o linky z pařížského letiště Orly. Zcela zastaven bude provoz na trase Rennes – Strasbourg. Mezi evropskými linkami se obětí hospodářské krize stane linka Paříž/Orly – Valladolid. Jednou z posledních změn je přesunutí letů do Southhamptonu z letiště Charles de Gaulle na Orly.

Témata