British Airways objednaly brazilské letouny Embraer

22.12.2008 - Evropa



British Airways zařadí do své flotily další typ letadla. Společnost dnes uzavřela s brazilským Embraerem kontrakt na dodávku šesti letadel Embraer 170 a pěti Embraer 190SR. Dohoda rovněž zahrnuje opci na další tři letouny Embraer 190SR. Celková hodnota kontraktu dosahuje 376 mil dolarů a v případě uplatnění všech opcí až 489 mil. dolarů. Letadla bude provozovat regionální pobočka BA CityFlyer. V její flotile tato moderní letadla postupně nahradí na linkách z letiště London City Airport stávající letouny Avro RJ85 a Avro RJ100. Dodávka objednaných letadel bude zahájena v září příštího roku. Stroje Embraer 170 budou létat v konfiguraci 76 sedadel, větší Embraery 190 budou mít 98 míst pro cestující.

Embraer 190 v barvách British Airways (foto: Embraer)

BA CityFlyer jsou stoprocentně vlastněnou dceřinnou společností British Airways, která provozuje vnitrostátní a mezinárodní linky z London City Airport. Letadla se budou objevovat jak na domácích linkách tak na spojích do Evropy. Vzhledem k nedávné restrukturalizaci letů do Varšavy tak budou pravděpodobně k vidění i v polském hlavním městě. Společnost BA CityFlyer, která vznikla původně v roce 1991 jako Euroworld Airways, se o dva roky později jako CityFlyer Express stala se prvním franchisovým partnerem British Airways. V roce 2001 byla tato společnost plně integrována do British Airways, nicměně v roce 2007 byla opět vyčleněna do dceřinné společnosti.

Letouny Embraer 170 získaly certifikaci pro přistání na London City Airport v červnu 2007. Typ Embraer 190SR v současnoti prochází testy, očekává se, že certifikaci získá v příštím roce. London City Airport, které se nachází ve východní části Londýna v bývalém Docklandu, je známé svými specifickými postupy při přistání, kdy letouny musí strmě klesat a následně přistát na dráze, která má délku jen 1500 metrů. Tzv. strmé přiblížení, které v případě centrálního londýnského letiště výrazně snižuje zátěž okolních částí města. Embraer dnes eviduje 865 pevných objednávek na letadla rodiny Embraer Regional Jet, z nichž 500 již bylo dodáno 52 společnostem z celého světa.

Témata