Air Arabia otevřou základnu v Maroku

15.11.2008 - Asie & Austrálie



Na začátku příštího roku dojde k otevření základny nové společnosti Air Arabia Maroc na letišti v marockém městě Casablanca. Nová společnost je výsledkem spolupráce úspěšné nízkonákladové společnosti Air Arabia s centrálou v emirátu Sharjah (Spojené arabské emiráty) a Regional Airlines z Maroka. První linky povedou do stávajících destinací Regional Airlines v Maroku a několika dalších destinací v severní Africe a jižní Evropě.

Třetím akcionářem Air Arabia Maroc bude investiční banka Ithmaar z Bahrajnu. Páteř nové flotily budou v budoucnu tvořit letouny Airbus 320. Air Arabia již u evropského výrobce objednala dalších deset letadel tohoto typu určených pro novou základnu ve městě Casablanca. Samotné Air Arabia nyní provozují 16 těchto letadel. Na konci loňského roku objednaly pro své potřeby dalších 34 letounů (více zde).

Air Arabia - Airbus A320
Airbus A320 v barvách Air Arabia (foto: Airbus SAS)

Air Arabia patří mezi nejrychleji expandující a zároveň nejziskovější společnosti v rámci regionu Středního východu. Ve třetím čtvrtletí současného kalendářního roku společnost vykázala čistý zisk ve výši 58 miliónů dolarů. V meziročním srovnání to znamená nárůst o 30 procent. Podobným tempem vzrostl počet přepravených cestujících, který dosáhl téměř jednoho miliónu. Za prvních devět měsíců roku 2009 společnost vydělala plných 101 miliónů dolarů. Pro srovnání zisk společnosti Emirates za období duben až září činil pouhých 77 miliónů dolarů.

Témata