British Airways jsou po několika letech ve ztrátě

10.11.2008 - Evropa



British Airways stejně jako řada dalších aerolinií zveřejnily výsledky svého hospodaření za první pololetí finančního roku 2008/2009. Hospodaření společnost je podle těchto neauditovaných výsledků skončilo se ztrátou 42 miliónů liber. Aerolinie na druhé straně dokázaly vykázat provozní zisk ve výši 140 miliónů liber. Ve srovnání se stejným obdobím minulého roku to znamená pokles o plných 75 procent. Aerolinie tak kopírují vývoj většiny evropských dopravců, které v létě postihly vysoké ceny ropy a stav světové ekonomiky.

Rostoucí náklady jsou klíčovým faktorem, který stojí za výrazným poklesem zisku. Meziročně se v tomto období zvýšily o 711 miliónů. Tento růst nestačily pokrýt ani poměrně rychle rostoucí výnosy. Celých 511 miliónů má přitom na svědomí cena ropy, která se během léta pohybovala nad 120 dolary za barel. Cena ropy ale v posledních týdnech prudce klesla na úroveň 80 dolarů za barel. British Airways tak očekávají, že v roce 2009 vůbec poprvé po několika letech nenaroste jejich účet za palivo. Akcie společnosti na zveřejnění výsledků zareagovaly paradoxně růstem. Jejich vývoj tak reflektuje spíše výši ztráty, jež měla být podle mnoha pozorovatelů vyšší.

British Airways potvrdily, že zaznamenaly nižší počet rezervací v oblasti dálkové dopravy v prémiových třídách. Tento segment přitom generuje největší část zisku. Aerolinie již oznámily, že v letním letovém řádu 2009 vypustí ze své sítě destinací Dháku a Kalkatu. Skončí také linky z Londýna/Heathrow do Dublinu a Curychu. Kapacita společnosti by tak měla klesnout o jedno procento. Ve svém výhledu do dalších šesti měsíců je společnost relativně optimistitická. Projevit by se měl vliv posilujícího dolaru nebo pokles ceny ropy. Velká část spotřeby leteckého paliva je nyní u British Airways totiž stále pojištěna na ceny, které neodpovídají současné tržní hodnotě.

Témata