American Airlines objednají desítky letadel Boeing 787

15.10.2008 - USA & Kanada



American Airlines oznámily, že se s americkým výrobcem letadel Boeing Company dohodly na uzavření kupní smlouvy, která aeroliniím zajistí obnovu velké části dálkové flotily. American se rozhodly omladit svůj letecký park 42 stroji Boeing 787-900 Dreamliner a na dalších 58 si zajistit opce. Pokud bude alespoň většina opcí uplatněna, bude se jednat o jeden z vůbec největších kontraktů, které kdy Boeing uzavřel. První letadlo by se ve flotile aerolinií mělo objevit v září roku 2012. Dodávky by pak měly pokračovat až do roku 2018. Opce mohou být uplatněny pro termín dodání v letech 2015 až 2020.

Boeing 787-9 Dreamliner je upraven pro přepravu až 290 cestujících. American Airlines zatím nespecifikovaly požadavky na uspořádání kabiny. Znám není ani dodavatel pohonných jednotek. Celý kontrakt je závislý na budoucích jednáních mezi vedením aerolinií a piloty, kteří musí odsouhlasit podmínky, za kterých budou na nových letounech létat. Tato jednání musí být uzavřena nejpozději v březnu 2011.

Letouny budou určeny primárně pro obnovu leteckého parku, ale pokryjí také nárůst provozu, který na mezinárodních linkách American očekávají jako důsledek vytvoření strategické aliance s British Airways a Iberia. S největší pravděpodobností budou nahrazovat letadla Boeing 767, které nyní tvoří páteř dálkové flotily.

Témata