British Airways: 50 let od zahájení transatlantických letů

07.10.2008 - Evropa



British Airways si o víkendu připomněly padesáté výročí od otevření první transatlantické linky. U příležitosti oslav společnost vypravila speciální lety, jež se nesly v duchu historického letu z roku 1958. Personál byl oblečen do autentických uniforem z padesátých let a na palubě se podávaly koktejly inspirované tímto obdobím.

Změněnou transatlantickou linku otevřela předchůdkyně British Airways společnost BOAC - British Overseas Airways Corporation (British Airways vznikly v roce 1974 spojením BOAC a BEA). 4. října 1958 se uskutečnil první let na trase Londýn/Heathrow – New York/Idlewild Airport letounem DH-106 Comet 4. Ve stejný čas byl vypraven druhý Comet 4 v opačném směru z New Yorku.

První let z Londýna do New Yorku pilotoval kapitán Roy Millichap a na palubě bylo 32 cestujících z řad představitelů společnosti BOAC a novinářů. Let z Londýna do New Yorku trval s technickým mezipřistáním v Ganderu 10 hodin a 13 minut, v opačném směru díky příznivému proudění se letělo bez mezipřistání tehdy rekordních 6 hodin a 11 minut. Transatlantické spojení provozovala BOAC s letouny DH-106 Comet 4 zprvu jen jednou týdně, postupně se frekvence letů navyšovala až se přešlo na denní spojení.

BOAC - první transatlantický let
Nástup cestujících do Cometu 4 k prvnímu transatlantickému letu společnosti BOAC (foto: British Airways)

Témata