KLM představuje zimní letový řád

18.09.2008 - Evropa



Letecká společnost KLM – Royal Dutch Airlines zveřejnila svůj zimní letový řád. Aerolinie především pokračují ve své expanzi na linkách do Číny a Jižní Ameriky. U vybraných destinací bude kapacita navýšena i v jiných oblastech. Celkově dojde k navýšení počtu nabízených osobokilometrů o 1,7 procenta. Tento skromný růst táhnou především dálkové linky (+2,6 procenta). U krátkých a středních linek dojde k poklesu o 1,5 procetního bodu.

V případě Číny společnost navýší frekvenci letů na dva lety denně. Společně s Air France tak budou do hlavního ekonomického centra země létat již čtyřikrát denně. Mezi Čínou a oběma evropskými huby v Amsterdamu a Paříži tak nabídka sedadel stoupne na 40 000 týdně. V rámci Latinské Ameriky dojde především k posílení nového spojení Amsterdamu a Panama City ze tří letů týdně na pět. V porovnání s minulou zimou dojde k navýšení letů do Limy, kam budou KLM létat denně. V případě Sao Paula zajistí vyšší kapacitu nasazení větších letadel Boeing 777-300ER.

KLM budou v zimní sezóně nabízet také o jednu týdenní frekvenci více v případě lybijského Tripolisu. Na linky do Kilimanjaro City a Dar es Salaamu budou nasazována letadla „triple seven“ z nichž některé lety bude obsluhovat kapacitně větší verze -300ER. V rámci Středního Východu dojde k mírnému nárůstu kapacitu díky navýšení počtu letů do Teheránu. Linka do Iránu bude obsluhována letadly Boeing MD-11 pětkrát týdně.

Překvapením je poměrně velké posílení linek do Severní Ameriky. Ve spolupráci s Northwest Airlines, budou v zimě KLM nabízet o šest procent více sedadel než v předešlé zimní sezóně. V nabídce přes zimu zůstává druhá linka do Washigtonu (5x týdně) a třetí linka do New Yorku (7x týdně). O jednu frekvenci týdně budou posíleny linky do Toronta. Na druhé straně v případě Dallasu a Portlandu společnosti omezí provoz na pět letů týdně.

Linky do Evropy zůstanou zachovány. K posílení provozu dojde u měst Aberdeen, Bergen, Frankfurt a Miláno/Malpensa. KLM se chystají také denně nalétávat Petrohrad. K tomu však musí ještě od úřadů získat příslušná povolení. Flotila letadel středního doletu se během zimy rozroste o několik letadel Boeing 737-700. V prosince se v barvách KLM představí také nová letadla Embraer 190, která budou nasazována na linky do Mnichova, Edinburghu, Curychu a Aberdeenu.

Témata