Air Berlin zredukuje v zimě dálkové linky

18.06.2008 - Evropa



Německý dopravce Air Berlin ohlásil úsporná opatření v souvislosti s rychle rostoucími cenami leteckého paliva. Oproti původně plánovaným 134 letadlům bude v zimním období operovat pouze 120 strojů. Se začátkem zimního letového řádu tedy společnost vyřadí ze své flotily 14 především starších letadel, které mají vyšší náklady na sedadlo. Na dálkových linkách ubudou čtyři Airbusy A330 - tři stroje budou nově nasazovány na střednědlouhé tratě, čtvrtý letoun se podrobí plánované údržbě a následně bude létat chartery pro klienty okružních námořních plaveb.

Nové spojení do Pekingu a Šanghaje, které bylo zahájeno 1. května, nebude v zimním období provozováno. Jako hlavní důvod tohoto rozhodnutí společnost uvedla nejasnosti okolo práv k přeletům přes Rusko. V případě, že by stroje Air Berlin musely létat jinou cestou, provoz linky by se podle vedení společnosti při současných cenách leteckého paliva nevyplatil. O tom, jestli provoz linky bude obnoven v letní sezóně 2009, bude rozhodnuto podle vývoje situace.

Ze zimního letového řadu vypadne rovněž dálková linka z Düsseldorfu do New Yorku. Zastaveny budou lety na Mauritius a Srí Lanku. Na dálkových linkách do Kapského města, Windhoeku a Bangkoku dojde ke snížení frekvence letů. Naopak na linkách do Miami, Fort Myers, Cancunu, Male a Montego Bay počítá Air Berlin s rozšířením provozu. Nově společnost nabídne přímé lety na Azory. Celkově tak Air Berlin v zimním období zredukuje svou kapacitu o 10 procent, na dálkových likách však dojde ke snížení kapacity až o 30 procent.

Témata