Air France-KLM odmítly obnovit jednání o převzetí Alitalia

23.04.2008 - Evropa



Největší evropská letecká společnost Air France-KLM včera oficiálně stáhla svoji nabídku na převzetí ztrátových italských aerolinií Alitalia. Učinila tak poté, co ji vedení samotného italského dopravce požádalo o formální vyjasnění situace po ukončení rozhovorů týkajících se možného spojení. Alitalia je tak v současnosti opět bez potencionálního kupce, který by do společnosti přinesl investice nutné k jejímu ozdravení. Opakuje se tak situace z minulého roku, kdy z probíhajícího tendru na prodej státního balíku akcií postupně odešly všechny subjekty.

Situaci italských aerolinií tak bude co nejdříve řešit odstupující a nastupující italská vláda. Příští italský premiér Silvio Berlusconi se nechal slyšet, že věří v novou nabídku od konsorcia italských investorů. V této souvislosti jsou často zmiňovány druhé největší italské aerolinie Air One, které se ale o národního dopravce již jednou ucházely a nakonec svou nabídku také stáhly. Jisté je, že Alitalia nyní velmi nutně potřebuje státní úvěr, který jí zajistí hotovost po překlenovací období, během něhož bude nadále hledat nového investora.

Vývoj kolem italských národních aerolinií je v poslední době velmi nevyzpytatelný. Právě ve chvíli kdy odbory tohoto dopravce a italská exekutiva byly k nabídce francouzsko-nizozemského holdingu vstřícnější, došlo k přerušení jakékoliv iniciativy právě ze strany Air France-KLM. Samotná žádost o vyjasnění pozice byla ze strany Alitalia signálem k návratu k jednacímu stolu. Z tiskových zpráv ze začátku dubna je zcela jasné, že management Alitalia po přerušení jednání mezi oběma subjekty považoval nabídku Air France-KLM již tehdy za dále neplatnou.

Pokud by do současného vývoje vstoupila Evropská unie, která by mohla poskytnutí překlenovacího úvěru zkomplikovat, jednalo by se již o velmi kritickou situaci. Alitalia nyní disponuje hotovostí a likvidními aktivy v hodnotě 233 miliónů euro. Tato částka ale obsahuje i 79 miliónů euro z prodeje minoritního podílu v Air France-KLM. Alitalia je tedy zjevně nucena prodávat některé části svých aktiv, aby si udržela alespoň minimální likviditu. V současnosti společnost ztrácí zhruba jeden milión eur denně.

Témata