Boeing 777 British Airways nouzově přistál na Heathrow

18.01.2008 - Evropa



Boeing 777 (G-YMMM) společnosti British Airways letící na lince BA038 z Pekingu do Londýna přistál včera ve 12:42 místního času na letišti Heathrow asi 350 metrů před začátkem přistávací dráhy. Od místa dosedu letoun klouzal po trávě k začátku dráhy 27L, kde se stočil a zastavil. Zničený podvozek a oba motory za sebou zanechaly rýhy v poli. Na palubě letounu bylo 136 cestujících a 13 členů posádky. Tři cestující byly lehce zraněni. Podle očitých svědků letoun přeletěl několik desítek metrů nad domy, které se nacházejí u letiště, a ve výšce šest metrů přelétl silnici v těsné blízkosti letiště. Letoun byl vážně poškozen, zničen byl podvozek, oba motory i spodní část trupu letadla.

"Chtěl bych vyjádřit úctu všem 16 členům posádky pod vedením kapitána Petera Burkilla. Posádka při bezpečném přistání letounu prokázala obrovskou odvahu a profesionalitu. Všichni členové odvedli perfektní práci při evakuaci 136-ti cestujících. Všichni z nich jsou hrdinové a každý u British Airways je na ně velmi hrdý," uvedl ředitel společnosti Willie Walsh. Kapitán letadla je podle Walshe jedním z nejzkušenějších pilotů společnosti, u British Airways létá okolo dvaceti let.

Kvůli incidentu muselo letiště Heathrow okamžitě uzavřit jednu z přistávacích drah, což vedlo ke značným zpožděním a rušení některých letů. Server BBC uvedl, že British Airways zrušily 221 letů, 24 letadel směřujících na Heathrow bylo přesměrováno na další londýnská letiště Gatwick, Luton a Stansted. Incident je jedním z nejvážnějších, který se na letišti Heathrow za posledních deset let stal.

Témata