Nile Air objednaly devět letadel Airbus A321

19.11.2007 - Afrika



Nové egyptské aerolinie Nile Air podepsaly minulý týden na Dubajském aerosalonu se společností Airbus memorandum (MoU) o koupi devíti letadel Airbus A321. Podle zakladatele společnosti Nassera Al-Tayyara jsou letouny A321 nejlepším řešením pro potřeby nové společnosti. Hodnota kontraktu se podle katalogových cen výrobce blíží k 800 milionům dolarů. První objednaná letadla by měla být dodána v roce 2012.

Zakladatel společnosti Nile Air dr. Nasser A. Al-Tayyar (vlevo) s reprezentantem Airbusu po podpisu kontraktu (foto: H. Gousse/Airbus)

Nile Air jsou nové egyptské aerolinie, které chtějí být po Egyptair druhou leteckou společností v zemi, jež bude provozovat pravidelné lety. Společnost plánuje otevření linek zejména do Saúdské Arábie (Rijád, Jeddah, Medina, Dammán) a do států Perského zálivu (Kuvajt, Dubaj, Doha, Bahrajn). V prvních letech chce společnost operovat s pronajatými A321. Nile Air jsou vlastněny saúdskoarabskou skupinou Al Tayyar Travel Group, v plánu je však i uvedení zhruba třetiny akcií společnosti na burzu v Káhiře.

Témata