Qatar Airways: definitivní konec all-Airbus éry

12.11.2007 - Asie & Austrálie



Ještě donedávna byly Qatar Airways stoprocentně loajální k evropskému konsorciu Airbus SAS. Odklon ale přišel právě v roce 2006 a to s objednávkou 22 letadel Boeing 777. Společnost tehdy objednala 14 letounů verze -300ER, šest verze -200LR a dva nákladní letouny -200LRF. Nyní byl tento trend opět potvrzen. V budoucnu se bude letecký park národních aerolinií emirátu Katar skládat jak z evropských tak z amerických letounů.

Již v červenci Boeing nechtěně upozornil na blížící se objednávku od Qatar Airways. Stalo se tak v okamžiku, kdy byl v Seattlu slavnostně představen první prototyp letadla Boeing 787 Dreamliner s logem katarských aerolinií na trupu. Od této doby bylo široké veřejnosti jasné, že katarská objednávka Dreamlinerů je pouze otázkou času. Slavnostní podpis smlouvy byl oddálen ku příležitosti otevření dubajského aerosalónu. Qatar Airways zde 11. listopadu pevně objednaly 30 letounů Boeing 787-8. Součástí kotraktu jsou i opce na stejný počet těchto letounů a pevná objednávka dalších pěti strojů Boeing 777-200LRF plus pět opcí.

Qatar Airways - Boeing 787 a Boeing 777F
Boeing 787 a Boeing 777F v barvách Qatar Airways
(foto: Boeing Co.)

Všechna pevně objednaná letadla mají katalogovou hodnotu 6,1 miliardy dolarů a byla v rámci objednávek již dříve vedena v kolonce neidentifikovaných zákazníků. Objednané Dreamlinery, které budou dodávány v letech 2010 až 2014, jsou určeny primárně pro regionální a středně dlouhé linky. Příchod letounů „triple-seven“ zase zahájí novou vlnu expanze Qatar Airways na dálkových linkách. První z těchto letounů má být dodán ještě tento měsíc, poslední pak v roce 2010.

Další velmi důležitý kontrat byl uzavřen s General Electric, které poskytnou pohonné jednotky GE-90 pro letadla Boeing 777 a GEnx pro letouny Dreamliner. Qatar Airways jsou v současnosti jednou z nejdůležitějších aerolinií v oblasti Středního Východu. Významným milníkem v historii společnosti se stane také rok 2009, kdy bude otevřeno nové letiště ve městě Doha.

Témata