Star Alliance se opět rozrůstá, přistoupí i EgyptAir

19.10.2007 - Afrika



Největší aliance leteckých společností na světě Star Alliance se v příštích dvou letech rozroste o čtyři členy. Jako první tak pokoří hranici 20 členských aerolinií. Po Air China, Shanghai Airlines a Turkish Airlines oznámil svůj úmysl vstoupit také EgyptAir. Jeho přistoupení je otázkou maximálně 18 měsíců. Společnost si ale stanovila ambicióznější cíl a přistoupit by chtěla v rámci horizontu šesti až osmi měsíců. Vstup do aliance byl již před několika měsíci předznamenán podepsáním dohody o strategické spolupráci s německými aeroliniemi Lufthansa.

Star Alliance tak posílí své postavení v oblasti Středního východu a Afriky. Důležitou součástí přistoupení Egypt Air k alianci je také sjednocení provozu všech členských společností v novém terminálu tři na mezinárodním letišti v Káhiře. Ten bude otevřen v průběhu příštího roku. Star Alliance tak získá další hub, který bude součástí projektu „Move Under One Roof“, a umožní tak cestujícím pohodlný a hlavně velmi rychlý transfer mezi linkami členských aerolinií. Podobný projekt funguje mimo jiné i ve Frankfurtu, Mnichově nebo Tokiu. Jeho realizace nyní probíhá například na letišti Miami International. V budoucnu bude zaveden i na dalších významných letištích jako je Londýn/Heathrow, Paříž/CDG nebo Barcelona/El Prat.

Star Alliance tak prozíravě expanduje do rozvojových oblastí, které jsou charakteristické dynamickým vývojem a rostoucí ekonomikou. Počtem členů ale předně rozsáhlostí a rozmanitostí sítě linek nechává zbylé dvě globální uskupení stále více za sebou. Kromě čtyř výše uvedených aerolinií je tato aliance také horkým kandidátem na přistoupení Air India. Indie a Čína přitom patří k motorům současného globálního růstu letecké dopravy. Orientace na tyto trhy poskytne do budoucna alianci konkurenční výhodu.

EgyptAir sám do aliance přinese devět nových destinací. Po přistoupení všech čtyř leteckých společností se síť Star Alliance rozroste na 944 měst ve 161 státech. V minulém finančním roce přepravil EgyptAir na pravidelných linkách téměř pět miliónů cestujících. V roce 2011 ale plánuje na palubách svých letounů přivítat více než dvojnásobek tohoto počtu. Jeho rozmanitá flotila čítající devět typů letadel se v letošním roce rozroste na 42 strojů.

Témata