Afrika připravuje novou nadnárodní aerolinii

26.09.2007 - Afrika



Příští měsíc by měly vzniknout nové pan-africké aerolinie. Ty by se v první fázi svého vývoje měly zaměřit na západní a centrální Afriku. Později pak i na její východní a jižní část. Ještě nepojmenované aerolinie by měly v první fázi svého vývoje zaplnit mezeru po zkrachovalých Nigeria Aiways, Ghana Airways a Air Afrique. V prvním roce by měla získat pět nespecifikovaných letadel od leasingových společností. V pátém roce života by měla flotila čítat již 18 letadel. Dosažení černých čísel je plánováno již v roce 2009.

Takto zní ve zkratce plán, který se snaží uskutečnit skupina investorů SPCAR – Société de Promotion d’une Compagnie Aérienne Régionale. Do této skupiny patří Ecobank a Ecowas Bank, které vyvíjí podnikatelské aktivity především v západní a centrální Africe, stejně jako West African Development Bank a několik jednotlivců. Mezi nimi je i občan Jižní Afriky. Aerolinie budou pro svůj rozjezd potřebovat minimálně 200 miliónů dolarů.

Oblast západní Afriky je v současnosti postižena velkým deficitem dopravních spojení. Předseda představenstva SPCAR Kofi Djondo poukázal, že je šokující, když ještě dnes jsou některé africké země dostupné z jiných afrických států pouze s přestupem v Evropě. Základním posláním společnosti tak bude propojit země Afriky. Dálkové lety do Evropy, Asie a Severní Ameriky nejsou zatím zvažovány.

Pokud se plán SPCAR povede bude to další a velmi vítaný pozitivní vývoj v tomto regionu, který zaostává za celosvětovým vývojem letecké dopravy. V Nigérii již nyní fungují Virgin Nigeria Airways, které se ale ještě stále nemohou dostat do zisku. Slibně zní také plán na rozvoj dalšího nigerijského dopravce Arik Air.

Témata