Agresivní Air Berlin spolkne již třetí německé aerolinie

25.09.2007 - Evropa



Deutsche BA, LTU a nyní i Condor. Všechny tyto společnosti budou mít brzy pravděpodobně společnou jednu věc. Všechny budou součástí Air Berlin Group. Air Berlin a Thomas Cook plc, kterému nyní patří nadpoloviční podíl v německých aerolinií Condor, se dohodly na výměně akcií. Výsledkem transakce bude přesun kontroly nad společností Condor. Ta byla přitom ještě nedávno součástí konkurenční Lufthansa Group. Air Berlin se objemem přepravy po převzetí Condoru přiblíží těm největším nízkonákladovým dopravcům v Evropě a mnoha národním aeroliniím.

Obchod by se měl uskutečnit na základě výměny akcií mezi Air Berlin a Thomas Cook plc, která sídlí v Londýně. Ta na Air Berlin převede všechny své akcie v Condoru. Výměnou za ně obdrží akcie nových Air Berlin plus určitou hotovost v celkové výši 500 miliónů euro. Celková hodnota obdržená za podíl ve zmíněném subjektu by se ale mohla vyšplhat ještě výše a to v případě, že trh na tento vývoj zareaguje pozitivně a akcie Air Berlin posílí. Hodnota podílu by se tak mohla dostat až na 600 miliónů euro. Thomas Cook plc nyní drží 75,1 procenta společnosti Condor Flugdienst GmbH.

Uskutečnění výměny akcií ještě ale není jisté. Kromě potřebného povolení od příslušných anti-monopolních úřadů tato transakce předpokládá, že Lufthansa Group neuplatní své předkupní právo na zmíněný podíl a nestáhne Condor zpět do své skupiny. Lufthansa v Condoru i nyní drží zbylých 24,9 procenta akcií. Pokud se tak nestane a Condor se zapojí do Air Berlin Group získají tak obě aerolinie synergie ve výši 70 miliónů eur ročně. K převedení podílu by mělo dojít nejpozději do 10. února 2009.

Převzetím společnosti Condor se Air Berlin snaží posílit své postavení především v rámci dálkových letů. Ty provozuje od doby, kdy pohltil jiné německé aerolinie LTU. Ty si v rámci skupiny zatím uchovávají svoji značku. Zatím není jasné, co se v případě úspěchu transakce stane se značkou Condor. Ta je v německu stejně jako konkurenční LTU velmi známá a oblíbená. Thomas Cook plc se již jednou ve spolupráci s Lufthansa Group snažily Condor přejmenovat ale neúspěšně. Po negativním ohlasu ze strany cestujících se na letounech brzy opět začal objevovat zažitý nápis Condor.

Témata