Aer Lingus vybral pro svou flotilu nová dálková letadla

07.06.2007 - Evropa



Irské národní aerolinie Aer Lingus jsou poslední leteckou společností v řadě těch, které již rozhodly o budoucnosti své dálkové flotily. Jejich rozhodnutí je tentokrát ve prospěch evropského výrobce letadel Airbus SAS. Aerolinie se rozhodly objednat šest letadel Airbus 350XWB nespecifikované varianty a šest letounů Airbus 330-300E, kde E je zkratka pro verzi Enhanced.

Nejdříve budou od roku 2009 do flotily integrována letadla Airbus 330. Některá z nich nahradí dříve vyrobená letadla. Teprve poté se uskuteční dodávky prvních letounů Airbus 350XWB, které umožní další rozšíření flotily až na 14 strojů. Součástí kontraktu je i opce na další šestici těchto letounů s dodáním od roku 2018. Ty tedy budou nadále plynule nahrazovat v té době dosluhující stroje Airbus 330.

Hodnota kontraktu se pohybuje kolem 2,4 miliardy dolarů, ale Aer Lingus ve své tiskové zprávě potvrzuje, že dokázal vyjednat výrazné slevy. Aerolinie se v rámci dálkových linek specializuje především na USA. S příchodem nové open-sky dohody mezi EU a Spojenými státy se společnost rozhodla otevřít tři nové transatlantické linky.

Témata