Delta Air Lines létají opět do Prahy

07.05.2007 - Česká republika



Ve čtvrtek 3. května zažilo ruzyňské letiště významný den – americká letecká společnost Delta Air Lines slavnostně otevřela dlouho očekávané přímé spojení mezi Prahou a Atlantou. Krátce po půl jedenácté dosedl na Ruzyni letoun Boeing 767-300ER (N188DN), který do Prahy přepravil první cestující z Atlanty. Nová linka DL62/63 bude provozována čtyřikrát týdně, od 4. června pak pětkrát týdně. Na lince má být vždy jeden česky hovořící člen palubního personálu, k dispozici budou české noviny a časopisy. Jak uvedl na tiskové konferenci u příležitosti nové linky Frank Jahangir, viceprezident Delta Air Lines pro obchod a oblast EMEA, Česká republika je pro Delta Air Lines důležitým trhem a součástí strategického plánování. Podle Jahangira je zájem cestujících o nové spojení veliký, podle předběžných rezervací přesahuje vytížení letadel 75 %.

Delta Air Lines - Boeing 767-300ER
Boeing 767-300ER společnosti Delta Air Lines na ruzyňském letišti
(foto: autor)

Zahájení letů do Prahy je součástí plánu mezinárodní expanze Delty zaměřené na posílení transatlantické přepravy, směřující do střední a východní Evropy. Na linkách mezi a střední a východní Evropou je Delta Air Lines přepravcem číslo jedna, uvedl Jahangir. Společnost již létá do Budapešti (5x týdně), Kyjeva (4x týdně) a Moskvy (denně z Atlanty i z New Yorku/JFK) a svou pozici v tomto regionu dále posiluje. Vedle nové linky do Prahy bude Delta od 21. května létat nově z Atlanty do Vídně (5x týdně) a od 5. června z New Yorku/JFK do Bukurešti (4x týdně). Delta také pokračuje v zavádění nových linek do dalších regionů, od 1. června bude společnost provozovat přímé spojení z New Yorku do Pisy (4x týdně) a z Atlanty do Dubaje (5x týdně).

Nová linka z Prahy do Atlanty rozšíří možnost pohodlného spojení prostřednictvím návazných spojů i s dalšími destinacemi v USA, Karibské oblasti a Latinské Ameriky. Delta Air Lines je v současnosti jedinou americkou společností, která obsluhuje všech 50 států USA. Z Atlanty je k dispozici návazné spojení do více než 160 cílů do významných obchodních center, jako jsou Los Angeles, San Francisco nebo Dallas, po turistické cíle jako Miami, Orlando či Phoenix. Na nové lince do Atlanty bude létat Boeing 767-300, který pojme celkem 214 cestujících, z toho 36 v modernizované business třídě označené jako BusinessElite. Ta v uspořádání 2-2-2 nabízí cestujícím celokožené sedačky s roztečí 60 palců, zábavní systém eFX s 20 filmy, 1600 hudebními skladbami a 12 videohrami. Součástí nabídky třídy je menu o pěti chodech, nabídka špičkových vín a volný vstup do salónků na letištích v den letu.

Delta Air Lines - Boeing 767-300ER
Na Boeing 767-300ER čekala na Ruzyni také vodní slavobrána (foto: autor)

Delta Air Lines v Praze

Letadla Delta Air Lines do Prahy v minulosti již pravidelně létala. V listopadu 1991 Delta převzala evropské spoje krachující společnosti Pan Am včetně linky do Prahy. Pan Am od poloviny 80. let, kdy obnovil lety na Ruzyň, neobsluhoval Prahu dálkovými letadly. Dálkové stroje končily ve Frankfurtu a cestující přestupovali na menší B727, který je pod stejným číslem linky přepravil do Prahy (linka dále pokračovala do Varšavy). Delta tento systém převzala a linku z Frankfurtu provozovaly denně rovněž B727 (do konce října 1995). V listopadu 1995 zahájila Delta do Prahy přímé lety z New Yorku s mezipřistáním v Amsterdamu, na kterých létal denně B767. Od května 1996 do května 1997 byl na tuto linku nasazován dokonce letoun Lockheed Tristar. Na místo Amsterdamu se létalo přes Kodaň, později přes Stuttgart. V lednu 1999 však byly lety Delta Air Lines do Prahy zastaveny.

Delta bude při provozování nové linky spolupracovat s ČSA. V rámci dohody o code-sharingu ponese linka i kód ČSA. "Pro ČSA je otevření linky do Atlanty vynikající zpráva," uvedl Petr Pištělák, viceprezident ČSA pro marketing a vývoj produktu. Podle Pištěláka znamená nová linka díky codesharové spolupráci rozšíření dálkových letů také v letovém řádu Českých aerolinií. Podle Pištěláka nebude nová linka konkurovat letům ČSA do New Yorku, obě města jsou poměrně vzdálená, navíc obě linky jsou provozovány jako společné. Vedle rozšíření nabídky představuje nová linka i ekonomický přínos pro České aerolinie – někteří z cestujících Delty budou dále pokračovat linkami ČSA do dalších evropských destinací, navíc ČSA vyhrála výběrové řízení Delty na poskytovatele handlingu a dodavatele cateringu na ruzyňském letišti. "Ekonomický přínos této spolupráce se bude počítat v desítkách milionů korun na dodatečných výnosech," upřesnil Pištělák.

Otevření linky do Atlanty je důležitou událostí i pro Letiště Praha. Podle Hany Černochové, generální ředitelky Letiště Praha, je zahájení letů Delta Air Lines pro její společnost nejvýznamnější událostí letošního roku. "Rozvoj přímých dálkových linek je základním kamenem naší marketingové strategie a získání Delty Air Lines, člena aliance SkyTeam, pro obnovení dálkových letů do Prahy bylo naším úkolem č. 1," uvedla dále Černochová. S novou linkou do Atlanty získala Praha přímé letecké spojení se čtvrtou destinací v Severní Americe a druhou v USA.

Slavnostní zahájení linky Delta Air Lines
Slavnostní zahájení linky Delta Air Lines na ruzyňském letišti: tisková konference za účasti viceprezidenta Delty Franka Jahangir a generální ředitelky Letiště Praha Hany Černochové (vlevo nahoře); slavnostní přestřižení pásky za účasti náměstka primátora Prahy Rudolfa Blažka a amerického velvyslance v ČR Richarda W. Grabera (vpravo nahoře); konec prstu B odkud odlétal let Delta Air Lines byl slavnostně vyzdoben a pro hosty a cestující bylo připraveno občerstvení (vlevo dole); nástup cestujících na první let Delta Air Lines do Atlanty (vpravo dole)
(foto: autor)
Prohlédněte si další fotografie ze slavnostního otevření linky Delta Air Lines na ruzyňském letišti v samostatné galerii »

Témata