Budapešť/Ferihegy zpomaluje růst

25.01.2007 - Evropa



Letiště v Budapešti v minulém roce výrazně zpomalilo meziroční nárůst cestujících. Ještě v únoru 2006 překonalo stejný měsíc předchozího roku o více než deset procent. V květnu to bylo ale o 5,5 procenta, v červenci pak dokonce již jen o 4,9 procenta. Vývoj počtu cestujících navíc na podzim velmi negativně ovlivnily nepokoje v ulicích Budapešti. V říjnu tak letištěm prošlo pouze o 1,5 procenta více cestujících než ve stejném měsíci roku 2005. Listopad přinesl dokonce pokles cestujících. V prosinci došlo ke zvratu a mírnému nárůstu cestujících.

Celkově tak letištěm za rok 2006 prošlo 8 267 000 cestujících, což stále znamená meziroční nárůst o 4,2 procenta. V porovnání s meziročním růstem z roku 2005 se ale jedná o strmý pokles. Tehdy letiště skokově vzrostlo o 25 %, a poprvé tak překonalo hranici osmi miliónů cestujících (více zde). Nejvíce pasažérů, přes 32 tisíc, prošlo letištěm 4. srpna. Naopak nejméně cestujících využilo letiště 25. prosince, kdy jím prošlo pouhých 4 300 lidí.

Budapešť/Ferihegy se tak tempem meziročního růstu zařadilo loni až za Prahu/Ruzyni (+ 7,5 procenta) a za Vídeň/Swechat (+ 6,3 procenta). V absolutních číslech však vede stále s náskokem Vídeň, kterou prošlo 16,85 miliónu cestujících. Varšavské letiště podobné údaje ještě nezveřejnilo, proto není srovnání možné.

Letiště v Budapešti pak tento rok čeká změna majitele a to pouze rok po jeho zprivatizování do rukou britského provozovatele letišť BAA plc. Tuto společnost během roku převzala španělská firma Ferrovial, která se rozhodla zbavit se 75 % podílu v budapešťském letišti. Novým majitelem se stane německá stavební firma Hochtief AG, která se také účastnila privatizace letiště, ale neuspěla. Podíl na letišti Budapešť/Ferihegy byl minulý rok maďarskou vládou prodán za 1,77 miliardy eur.

Témata