Konec BWIA, náhradou budou Caribbean Airlines

14.09.2006 - Latinská Amerika



BWIABWIA West Indies Airways, ztrátový národní dopravce Trinidadu a Tobaga, ukončí svou činnost 31. prosince 2006 a od ledna 2007 bude nahrazen novou společností Caribbean Airlines. Podle Petera Daviese, současného ředitele BWIA, který bude stejnou funkci zastávat i v Caribbean Airlines, bylo ukončení provozu BWIA a start nové společností nutností vzhledem k tomu, že čtyři odborové organizace v BWIA nepřistoupily na ústupky předložené v posledním plánu restrukturalizace společnosti. "Když jsme se s odbory nemohli domluvit na podmínkách, které si společnost může dovolit, musel jsem znovu předstoupit před představenstvo a říct: Je mi líto, ale původní byznys plán je neplatný," uvedl Davies v rozhovoru pro místní deník Trinidad & Tobago Express. "Moje doporučení bylo zavřít BWIA i když to nebylo lehké rozhodnutí," dodal v interview Davies.

Majetek BWIA a pronajatá letadla budou převedeny do Caribbean Airlines, přičemž nová společnost obdrží kapitálovou injekci od vlády Trinidadu a Tobaga, jež v současnosti vlastní 97,1 % akcií BWIA. Caribbean Airways zaměstná jen část pracovníků BWIA podle nových smluv a nových platových podmínek. Přehodnocena by měla být i síť linek, nová společnost se chce soustředit na hlavní tratě, které plánuje provozovat s vyšší frekvencí. Caribbean Airlines rovněž počítají s převzetím frequent flyer programu BWEE Miles.

BWIA West Indies Airways tak končí svou činnost po 66 letech existence. Společnost založil v listopadu 1940 Novozélanďan Lowell Yerex, mj. zakladatel několika dalších aerolinií v Latinské Americe ve 30. a 40. letech minulého století. V roce 1941 společnost zahájila první pravidelné lety z Trinidadu na Barbados, které operovala letouny Lockheed Lodestar. Po 2. světové válce se BWIA stala dceřinou společností British Overseas Airways Corp. (BOAC). Od roku 1955 společnost létala s letouny Bristol Britannia do Londýna. V roce 1961 získala vláda Trinidadu a Tobaga většinu akcií BWIA. V roce 1967 se ve flotile společnosti objevily první Boeingy 727, v roce 1975 byl na linku do Londýna nasazen typ B707 a v roce 1980 byl do flotily zařazen první Lockheed L-1011-500. V 90. letech byly na dálkové linky do Evropy nasazeny letouny Airbus A340, společnost létala krátce také do Frankfurtu. V posledních letech aerolinie podnikla několik pokusů o restrukturalizaci s cílem snížit své náklady. V současné době flotilu BWIA tvoří dva Airbusy A340-400 a sedm Boeingů 737-800.

Témata