Budapešť/Ferihegy překonalo hranici 8 mil. cestujících

20.02.2006 - Evropa



Největší maďarské letiště Budapešť/Ferihegy přepravilo za období leden 2005 až leden 2006 celkem 8,1 miliónu cestujících. V porovnání s předcházejícím obdobím to představuje nárůst o téměř 24 %. Ve své zprávě to uvádí nový majitel letiště British Airport Authority. V prvním měsíci letošního roku letištěm prošlo přes 520 000 pasažérů. To oproti lednu 2005 představuje nárůst 15 %.

Budapešt Ferihegy 1
Terminál 1 na budapešťském letišti Ferihegy (foto: Budapest Airport)

Rostl především počet pasažérů na pravidelných linkách. Jejich počet se zvýšil o 27,8 % na 7,4 miliónu. Počet cestujících, kteří ke své cestě využili nízkonákladové společnosti se více než zdvojnásobil na 2.6 miliónu. Naopak charterová doprava se propadla o více než devět procent. Počet cestujících na těchto linkách se ustálil na 650 tisících.

BAA již také uzavřela se zaměstnanci nové kolektivní smlouvy. Tříleté kontrakty umožní britské společnosti snížit počet zaměstnanců letiště formou dobrovolných odchodů a umožní jí případně odprodat části týkající se odbavování leteckých společností. Zaměstnanci se také zaručili, že po dobu těchto tří let nebudou stávkovat.

Témata