SkyEurope Airlines otevřou základnu v Praze

15.02.2006 - Česká republika



Středoevropská nízkonákladová letecká společnost SkyEurope Airlines včera oznámila vstup na český trh otevřením nové základny na letišti Praha - Ruzyně. SkyEurope nasadí na lety z pražského letiště dva zbrusu nové letouny Boeing 737-700 v uspořádání pro 149 cestujících vybavené koženými sedadly. Podle Christiana Mandla, generálního ředitele SkyEurope Airlines, mají být letouny dodány přímo z výrobních hal Boeingu do Prahy. Společnost SkyEurope bude od 10 dubna 2006 provozovat lety z Prahy do sedmi destinací:

  • Amsterdam (denně)
  • Barcelona (4x týdně)
  • Miláno/Orio Al Serio (denně)
  • Neapol (2x týdně)
  • Nice (3x týdně)
  • Paříž/Orly (2x denně)
  • Řím/Fiumicino (denně)

Linky na letiště Paříž/Orly, do Nice a Neapole jsou zcela nová přímá spojení z ruzyňského letiště. Před otevřením velkého množství destinací, které by byly nalétávany jen několikrát týdně, dal SkyEurope přednost zahájení sedmi linek z nichž tři jsou provozovány denně a linka do Paříže vzhledem k očekávané poptávce dokonce 2x denně. Podle Mandla mají z Prahy velký potenciál destinace ve Španělsku a v Itálii, které byly dosud nedostatečně obsluhovány. SkyEurope plánuje brzo oznámení dalších nových destinací nalétavaných z Prahy.

Otevření základny v Praze a bázování dvou nových letadel na ruzyňském letišti odpovídá podle SkyEurope investici až 100 mil. amerických dolarů. Nová základna SkyEurope Airlines v Praze vytvoří podle Mandla okolo 400 nových přímých a nepřímých pracovních míst. Podle Mandla byla Praha v centru pozornosti SkyEurope po celou dobu a zřízení základny na Ruzyni je dalším logickým krokem expanze společnosti ve střední Evropě. K příchodu SkyEurope do Prahy vedlo několik příznivých okolností: byly k dispozici volní piloti a další letecký letecký personál ze společnosti Fischer Air, podařilo se najít sloty a dospět k dohodě s pražským letištěm. V průběhu včerejší tiskové konference došlo k uzavření smlouvy o spolupráci a smlouvy o odbavení letadel mezi SkyEurope Airlines a společností Letiště Praha. Dohody za SkyEurope podepsal Christian Mandl, za Letiště Praha generální ředitelka Hana Černochová. Podle Černochové byl SkyEurope při jednání o uzavření smlouvy velmi silným partnerem, takže jednání byla tvrdá, ale korektní s výborným výsledkem. Uzavření smlouvy se SkyEurope je podle Černochové potvrzením správně zvolené marketingové strategie, kterou Letiště Praha přijalo na podzim loňského roku.

Alain Skowronek, Christian Mandl a Hana Černochová
Alain Skowronek, předseda představenstva SkyEurope Airlines, Christian Mandl, generální ředitel SkyEurope Airliens a Hana Černochová, generální ředitelka Letiště Praha, na tiskové konfenci SkyEurope Airlines v Praze (foto: autor)

Prodej letenek na všechny oznámené linky zahájil SkyEurope včera. V rámci speciální únorové nabídky začínají ceny jednosměrných letenek na 290 Kč bez letištních tax, SkyEurope k letenkám neúčtuje palivové příplatky ani servisní poplatky za rezervaci. Rezervace letenek je možno provádět přes webové stránky www.skyeurope.com, které jsou primárním distribučním kanálem a jež jsou nově k dispozici i v češtině. Další možností je rezervace letenky prostřednictvím rezervačního call centra na telefonním čísle 900 14 15 16 (14 Kč/min). Při rezervaci přes call centrum mohou cestující využít možnost zaplatit letenku v hotovosti na pobočkách Komerční banky. SkyEurope nabízí jen elektronické letenky, místa v letadle jsou určována při odbavení. Váha příručních zavazadel je bez omezení pokud nepřesahují přípustné rozměry, cestující si mohou na palubách letadel SkyEurope zakoupit nápoje a občerstvení z široké nabídky. Pro časté cestující z řad korporátních klientů je k dispozici speciální program SkyAbo.

Společnost SkyEurope Airlines byla založena v roce 2001 Christianem Mandlem a Alainem Skowronkem, lety byly zahájeny 6. září 2001 z Bratislavy. Nyní má společnost čtyři základny v střední Evropě: Bratislavu, Budapešť, Krakov a Varšavu a je největší nízkonákladovou aerolinií operující ve střední a východní Evropě. Praha se tedy stane pátou základnou SkyEurope. Od září 2005 se s akciemi společnosti obchoduje na burzách ve Vídni a Varšavě. Uvedení akcií na burzách vyneslo společnosti 60 mil. EUR nového akciového kapitálu a rovněž příchod nových velkých investorů. Cílem SkyEurope Airlines je podle Mandla získat kritický počet cestujících, aby společnost byla zisková. Díky obchodování na burze jsou výsledky hospodaření velmi transparentní. V loňském roce se společnosti podle Mandla podařilo zvýšit počet přepravených cestujících a přes rostoucí ceny ropy snížit jednotkové náklady o 10 %.

V současnosti je flotila SkyEurope Airlines tvořena celkem 12 letadly Boeing 737 - 7 letouny B737-500 (v konfiguraci 133 míst) a 5 B737-300 (v konfiguraci 149 míst). Pro letošní letní sezónu společnost plánuje flotilu 16 letadel B737, do flotily budou zařazeny první stroje Boeing 737-700. Na březen plánují SkyEurope představit nové logo a nové barevné provedení letadel. SkyEurope Airlines v loňském roce objednaly 16 letadel B737-700, 12 strojů bude financováno operativním leasingem u společnosti GECAS a zbylé 4 letouny společnost přímo koupí od Boeingu. SkyEurope má předkupní právo na dalších 16 letadel Boeing 737-700, které může uplatnit v letech 2007 - 2010.

Christian Mandl a Hana Černochová podepisují dohodu o spolupráci
Christian Mandl a Hana Černochová podepisují smlouvu o spolupráci a smlouvu o odbavení cestujících mezi SkyEurope Airlines a Letištěm Praha (foto: autor)

Témata