I Maroko bude mít svou low-cost aerolinii

05.01.2006 - Afrika



V Maroku vznikne zcela nová low-cost aerolinie, která bude plně v soukromých rukách. Za jejím vznikem stojí tři marocké obchodní společnosti a německá TUI. Tyto subjekty vytvořily novou společnost Aviation Investment Company, která bude nové aerolinie vlastnit. TUI vlastní v AIC 40 % podíl, ostatní tři společnosti si rovně rozdělí zbylých 60 %. Počáteční kapitál ve výši 6,52 miliónu amerických dolarů podle předsedy představenstva nové aerolinii postačí k zahájení provozu, aniž by si aerolinie musely půjčovat u bank.

Jet4you pravděpodobně vypraví první let již v březnu tohoto roku. Společnost si hodlá pronajmout dva letouny a do konce roku přepravit 160 000 cestujících. V roce 2008 společnost plánuje již 900 000 cestujících, o dva roky později až 1,7 miliónu pasažéřů. Flotila by se měla do roku 2010 rozrůst až na deset letadel.

Vznik aerolinií přímo koresponduje s rozhodnutím Maroka otevřít se více světu a do roku 2010 zdvojnásobit počet turistů přijíždějících do této severoafrické země. V roce 2010 by Maroko mělo navštívit 10 miliónů turistů, kteří by tamní ekonomice měli přinést až deset miliard euro. Za tímto účelem Maroko přistoupilo ke značné liberalizaci letecké dopravy, a podepsalo open-sky dohodu s Evropskou unií. Nová pravidla letecké dopravy mezi 25 státy EU a Marokem vejdou v platnost již tento rok.

Témata