KLM po Evropě v novém

25.05.2003 - Evropa



S platností od 1. června 2003 zahajuje KLM Royal Dutch Airlines inovaci svého produktu na evropských linkách. To umožní cestujícím výběr ze tří produktových konceptů a volbu odpovídajících cen letenek - Base, Economy a Select. Jednotlivé cenové úrovně se budou lišit v možnostech provádění změn v rezervaci a v úrovni poskytovaných služeb na letišti i na palubě letadla. Současná cestovní třída na evropských letech KLM Business Class bude nahrazena tzv. třídou "KLM Europe Select" a současná turistická cestovní třída na evropských letech KLM Economy Class bude nahrazena třídou "KLM Economy". KLM svou nabídkou transparentní cenové struktury tak stejně jako některé další letecké společnosti vychází vstříc měnícím se požadavkům cestujících. KLM očekává od zavedení nového produktu posílení své pozice na evropských tratích o 10 % , snížení nákladů a navýšení výnosů. Nový koncept bude zaveden na všech evropských letech kromě letů operovaných společnostmi KLM cityhopper a KLM exel.

Cestující, kteří si vyberou cenu Select a poletí třídou KLM Europe Select získají pružné podmínky rezervace letu a rozsáhlý výběr pozemních služeb i služeb na palubě. Cestující budou odbavováni na samostatných přepážkách KLM Europe Select, budou mít přednostní nástup do letadla. Zajištěn je rovněž volný přístup do salónků KLM a řada doplňkových služeb, např. zrychlený průchod přes pasovou kontrolu a zabezpeční parkování před odletovou halou. Tyto a další služby jsou prozatím k dispozici na amsterodamském letišti Schiphol, domovské základně KLM. Nizozemský dopravce bude zavádět identický servis i na dalších evropských letištích, kde bude technicky možné tato zlepšení zavést.


Kormidlo Boeingu 737-300 společnosti KLM na letišti Schiphol v Amsterdamu. (Foto: Capital Photos)

Servis na palubě nabízený formou KLM Europe Select bude ve většině kopírovat služby současné Business Class, zahrnující široký výběr nápojů, jídel a ostatních doplňků. Od 1. června zavádí KLM novou konfiguraci sedadel v letadlech typů Boeing 737-300 a 400. Oproti dřívější Business Class se v třídě KLM Europe Select zvýší počet sedadel v jedné řadě z pěti na šest. Vzdálenost mezi jednotlivými sedadly (33 palců) zůstává nezměněna. V závislosti na lokálních podmínkách představí KLM také snížené ceny Business Class letenek. Na holandském trhu bude výše slevy dosahovat v průměru 13 %. Nová konfigurace sedadel, která KLM umožní přepravit více cestujících ve třídě KLM Europe Select, tak bude kompenzována snížením cen letenek. Zpáteční letenka Select z Prahy do Amsterdamu bude stát 27 990 Kč (bez letištních poplatků), maximální platnost letenky je 1 rok, letenka může být zakoupena až hodinu před odletem.

Cestující, kteří nevyžadují benevolentnější podmínky rezervace míst v letadle a nepožadují široké spektrum služeb si mohou zvolit ceny letenek Economy nebo Base a cestovat třídou KLM Economy. KLM jim nabídne limitovaný počet míst za zlevněné ceny letenek. Cestující si letenku za cenu Base bude muset zarezervovat nejpozději 14 dnů před odletem a nebude moci svůj let zrušit nebo změnit. Cena letenky Economy bude o něco vyšší, ale nabídne flexibilnější podmínky - lety budou moci být zrušeny nebo změněny za příplatek. Na palubě letadla bude cestujícím nabídnuta kávu, čaj a výběr z nealkoholických nápojů, stejně tak jako sendvič nebo studené menu (v závislosti na délce letu). Ve třídě KLM Economy již nebudou nabízeny alkoholické nápoje a denní tisk. Zpáteční letenka Economy z Prahy do Amsterdamu stojí bez letištních poplatků 18 990 Kč. Minimální pobyt je víkend, maximální platnost letenky je 6 měsíců. Letenka musí být zakoupena 96 hodin před rezervací. Cena zpáteční letenky Base na stejné trati je 6 990 Kč. Minimální pobyt je víkend, maximální pobyt je 3 dny.

PŘEHLED KONCEPCÍ TŘÍ NOVÝCH SLUŽEB KLM:

PRODUKT SELECT ECONOMY BASE
Knih. třída Z/Y/C/J B/S T/L/K
Na palubě - Stravování: široký výběr
- Nápoje: široký výběr
- Noviny: ano
- Zavazadla: 30 kg/2 kusy příručních zavazadel
- Prostor pro nohy: větší než u Economy/Base
- Uspořádání: 6 sedadel v řadě B737-300/400
- Stravování: jednoduché
- Nápoje: nealkoholické
- Noviny: žádné
- Zavazadla: 20 kg/1 kus příručních zavazadel
- Stravování: jednoduché
- Nápoje: nealkoholické
- Noviny: žádné
- Zavazadla: 20 kg/1 kus příručních zavazadel
Na letišti - Odbavení: Přepážka KLM Europe Select nebo samoobslužné odbavení (pouze příruční zavazadla)*
- Salónky: bezplatný vstup· Míle v rámci programu Flying Dutchman: dvojnásobný počet mílí
- Rezervace sedadel: možná před odletem - Parkování s obsluhou: možná sleva*
- Oblast Schengenské dohody: zrychlený přechod hranic
- Přednostní nástup do letadla: první na palubě (a první při výstupu)
- Odbavení: přepážka KLM nebo samoobslužné odbavení (pouze příruční zavazadla)*
- Salónky: po nákupu karty KLM Plus
- Míle v rámci programu Flying Dutchman: standardní míle
- Odbavení: přepážka KLM nebo samoobslužné odbavení (pouze příruční zavazadla)*
- Salónky: po nákupu karty KLM Plus
- Míle v rámci programu FD: standardní míle
Tarify - J: nový tarif
- C: beze změn
- Y/Z: bývalý tarif S
- B: beze změn
- S: nový tarif až o 22% levnější
- T/L/K: beze změn

* k dispozici zatím pouze na amsterodamském letišti Schiphol

Témata